Kun je wafels invriezen?
Absoluut. Wafels zijn bijzonder geschikt om in te vriezen, vooral zachte soorten zoals vanillewafels, gebakwafels en Brusselse wafels. Invriezen werkt zo goed omdat het beslag van wafels relatief vet- en suikerhoudend is, wat ijskristalvorming minimaliseert en de textuur beschermt.
Hoe doe je het het best?
-
Laat zelfgebakken wafels volledig afkoelen (anders ontstaat condens).
-
Verpak ze individueel in folie of bakpapier.
-
Stop ze in een diepvrieszakje of doosje.
-
Leg ze plat weg zodat ze hun vorm behouden.
Bij ontdooien worden wafels verrassend snel weer mals. Door ze kort te verwarmen in de oven of airfryer krijgen ze zelfs opnieuw die licht krokante rand die veel mensen associëren met “vers gebakken”. Voorverpakte wafels die je in winkels of bij Snoepman koopt, hoeven vaak niet eens ingevroren te worden omdat hun houdbaarheid al heel royaal is.
